Ik wil enkel lezen over:
- 08/02/2020 -

Fabric Facts: linnen

In Fabric Facts draait het om de feiten en fabels over stoffen. Welke kwaliteiten zijn natuurlijk en duurzaam? Wat is het verschil tussen stoffen onderling? En hoe worden ze gemaakt? Deze keer gaan we dieper in op de kwaliteit linnen. Kom er hier alles over te weten.

Linnen is een plantaardige vezel die zich bevindt in de stengel van de vlasplant, een gewas dat groeite op koelere plaatsen. Na het oogsten wordt het vlas op het veld gedroogd, ontdaan van zaden en blootgesteld aan vocht om de vezels te scheiden van het stro. 

Korte vezels worden gebruikt voor het spinnen van grove garens en de langste vezels leveren de fijnste linnengaren. Wist je dat het beste linnen uit België komt? Van alle natuurlijke, cellulosehoudende weefsels blijft linnen het langst goed. 

Hoe was en onderhoud ik het best mijn linnen?

  • Linnen met contrasterende kleuren of een dessin kan doorlopen. Dat risico wordt kleiner als je het kledingstuk de eerste paar wasbeurten met de hand wast in lauwwarm water van maximaal 30°C. 
  • Let op! Linnen kreukt vrij snel en loopt bij het dragen een (halve) kledingmaat uit. Na het wassen krijgt het zijn oorspronkelijk vorm wel terug. 
  • Was linnen nooit in een centrifuge of op een programme met centrifuge en steek het zeker niet in de droogkast, aangezien de vezels dan beschadigd worden. 
  • Leg linnen nooit nat te drogen, maar rol het in een handdoek om overtollig vocht te verwijderen en om kleurdoorloop te voorkomen. 

  • Delen