Ik wil enkel lezen over:
- 08/02/2020 -

Fabric Facts: wol

In Fabric Facts draait het om de feiten en fabels over stoffen. Welke kwaliteiten zijn natuurlijk en duurzaam? Wat is het verschil tussen stoffen onderling? En hoe worden ze gemaakt? Deze keer gaan we dieper in op de kwaliteit wol. Kom er hier alles over te weten.

Wol is een dierlijke vezel die bestaat uit de zachte, dunne haren van schapen en andere diersoorten en houdt ons warm door de stilstaande lucht tussen de haarvezels. Kleding gemaakt van wol wordt veelal gewaardeerd voor haar zachtheid, comfort en kreukvrije karakter. 

Wol is warm en isolerend, ventileerd en kreukt niet. Om te zorgen dat wollen kleding mooi blijft, is het van groot belang dat we het met liefde behandelen. 

Hoe was en onderhoud ik het best mijn wol?

  • Probeer wol zo min mogelijk te wassen. Houd de kleding schoon door het uit te hangen om de verluchten nadat je het hebt gedragen. 
  • Was het item in lauwwarm water van maximaal 30°C. Bij de eerste wasbeurt komen de losliggende haartjes los. Dit is geheel normaal. Door het voorzichtig te behandelen voorkom je schade, krimp en verlies van zachtheid. 
  • Door de beweging en wrijving komen de losliggende haartjes omhoog en vormen ze kleine bolletjes. Dit noemen we ook "pilling". Bij blends (verschillende soorten wol die we mengen) wint het sterkere garen waardoor het slappere garen erom heen rolt. Dit hoort bij het karakter van wol en kan met een anti-pilling apparaat worden behandeld. 

 

  • Delen